Ćufte u paradajz sosu
Potrebni sastojci:
- 300 gr mlevne junetine ( ja koristim juneće meso,a vi možete pomešati sa svinjskim)
- 1 celo jaje
- glavica crvenog luka,plus zeleni deo mladog luka
- prezle,dodajte ih po potrebi,da smesa bude kompaktna
- so,biber,peršun
- malo ulja
Paradajz sos:
- 500 ml soka od paradajza
- 4 do 5 čenova belog luka
- malo soli
- malo šećera
Priprema:
Najbolje bi bilo smesu za ćufte pripremiti dan ranije da odstoji.U činiju pomešati mleveno meso,jaje,sitno iseckan luk i zeleni deo mladog luka,dodati so,peršun,biber i malo ulja,zatim dodati prezle u dovoljnoj količini da se mogu oblikovati ćufte.Nauljenim rukama oblikovati ćufte i propržiti ih na malo ulja čisto toliko da dobiju boju.Potom ih izvaditi iz tiganja na tanjir dok pripremamo sos.
Za pripremu sosa potrebno je da na malo ulja propržite sitno seckan beli luk,jako kratko da ne bi izgoreo,potom dodati sok od paradajza,malo šećera,i malo soli.Kratko kuvati a zatim vratiti ćufte i zajedno sa sosom kuvati nekih 40 minuta,na tihoj vatri poklopljeno.Pred kraj dodati sitno iseckan svež peršun.Kao prilog ja sam spremila pire krompir.😉
*SAVET PLUS: sitno iseckan crveni luk i zeleni deo mladog luka najbolje je na malo ulja prvo propržiti dok ne postane staklast,ostaviti da se prohladi pa onda dodati smesi od mlevenog mesa,na taj način luk neće ispadati i vireti iz oblikovanih ćufti kao što je to slučaj sa sveže naseckanim lukom.👌
Коментари
Постави коментар