Lisnata pogača
- oko 900 gr brašna
- kocka svežeg kvasca (40 gr)
- 250 ml toplog mleka
- 250 ml tople vode
- 100 ml ulja
- 2 kašike šećera
- 2 kašičice soli
Za nadev:
- 125 gr maslaca ili margarina (po želji možete dodati i sir,spanać,blitvu..)
Za premazivanje:
- žumance pomešano sa malo ulja,susam i kim za posipanje
Priprema:
Razmutiti kvasac u malo toplog mleka sa šećerom i sačekati da nadodje.U činiju sipati brašno,ne svu količinu,dovoljno je malo više od pola,pomešano sa solju.Zatim dodati nadošli kvasac,ulje,ostatak toplog mleka i toplu vodu.Brašno dodavati postepeno i umesiti testo koje se ne lepi za ruku.Staviti testo na toplo da nadodje i prekriti krpom.Maslac sobne temperature podeliti na 3 dela.Nadošlo testo izvaditi na radnu površinu i podeliti na 4 jednaka dela.Prvi deo testa razvaljati na veličinu dezertnog tanjira,prebaciti na pek papir i premazati maslacem.Potom razvaljati drugi deo testa na isti način kao prvi,staviti preko prvog dela testa i premazati maslacem.Tako uraditi i sa trećim i četvrtim delom testa,s tim da se četvrti deo testa ne premazuje maslacem.Sve zajedno oklagijom još malo rastanjiti,da se sva 4 dela lepo sjedine.Na sredinu razvaljanog testa staviti manju čašicu kao granica do koje treba seći testo.Testo zaseći na 4 dela,zatim svaki od ta 4 dela zaseći na pola,pa i te polovine na pola,tako da se dobije ukupno 16 zasečenih delova.Uzimati istovremeno po dva dela,i uvrnuti ih suprotno jedan od drugog,krajeve malo sljubiti i zavući ispod namotanog dela.Pogaču premazati umućenim žumancetom i uljem,posuti susamom i kimom i peći u zagrejanoj rerni na 180°C nekih 40 minuta dok lepo ne porumeni.
Коментари
Постави коментар