Reforma
Potrebni sastojci:
Za koru:
- 12 belanaca
- prstohvat soli
- 2 ravne kašike brašna
- 300 gr kristal šećera
- 300 gr mlevenih oraha
Za fil:
- 12 žumanaca
- 250 gr šećera u prahu
- 100 gr čokolade za kuvanje
- 250 gr maslaca
Priprema :
Rernu uključiti na 200 ° C.Veliki pleh rerne 30×40 cm obložiti pek papirom.Mutiti belanca sa prstohvatom soli dok ne postanu čvrsta na dodir,postepeno dodati šećer i umutiti u čvrst sneg.Na kraju lagano špatulom umešati mlevene orahe i brašno.Smesu izručiti na pleh i peći 15 minuta na 200 °C.Ostaviti da se ohladi,pa je po dužini sa sve pek papirom iseći na tri dela.
U veću šerpu sipati vodu da provri,a u drugom manjem loncu umutiti žumanca sa šećerom u prahu dok se smesa ne udvostruči i ne pobeli.Zatim taj lonac staviti u veći u kom vri voda,da ne dodiruje vodu.Temperaturu smanjiti na srednju,i kuvati 12 do 15 minuta sve vreme muteći mikserom.Kada smesa počne da se zgušnjava dodati čokoladu izlomljenu na kockice i mešati varjačom još 5 minuta.Vreme kuvanja zavisi od veličine suda u kom spremate,kao i od veličine jaja.Krema treba da bude takva da podseća na gušći karamel,a varjača da ostavlja trag na dnu posude.Lonac sa skuvanim filom izvaditi iz drugog lonca i ostaviti da se potpuno ohladi.Potom u ohladjeni fil dodati maslac sobne temperature,koji ste prethodno penasto umutili,i sve lepo sjediniti mikserom.Podeliti fil na 3 dela.Zatim koru staviti na tacnu,skinuti pek papir,staviti 3 do 4 kašike fila i tako uraditi sa ostalim korama i ostatkom fila.Na kraju premazati celu tortu i posuti mlevenim orasima,možete i čokoladnu glazuru umesto oraha.Staviti da odstoji bar 24h da bi se korice lepo stopile sa kremom.
Коментари
Постави коментар