Musaka od patlidžana



 Nekako sam mišljenja da se plavi patlidžan retko koristi,ili je samo to moj utisak,ali definitivno jedna od namirnica koja pruža pun ukus i mnogo mogućnosti da se naprave razna jela.Ova musaka je kompletno jelo,i nadam se da ćete uživati u njenom ukusu.

Potrebni sastojci:

- 2 do 3 veća patlidžana                                                   - 300g mlevenog mesa                                                     - 2 glavice luka (crni i crveni)                                           - 1 veza mladog luka                                                         - 2 čena belog luka                                                           - naseckan celer
- 1 pakovanje paradajz pelata
- malo svežeg peršuna
- vegeta
- so
- Kotany mešavina bibera

ZA BEŠAMEL UMAK:
- 40 g putera
- 30 g brašna
- 500 ml mleka
- 1 kašika parmezana
- malo soli
Priprema:

Patlidžane narežite na kolutove, posolite ih i ostavite neka malo odstoje. Isperite ih vrućom vodom i osušite kuhinjskim papirom.

Složite ih na pleh koji ste obložili aluminijskom folijom i namazali maslinovim uljem. Patlidžane pecite u rerni zagrejanoj na 200°C oko 15 minuta.Na ulju kratko propržite naseckani luk, a zatim i mleveno meso. Dodajte pelat,biber,zgnječeni beli luk i vegetu. Ostavite da se krčka dodajući malo vode.

Priprema bešamela : 

Na rastopljenom puteru propržite kratko brašno,zalijte hladnim mlekom i kuvajte uz stalno mešanje nekih 5 minuta.Pred kraj dodajte kašiku parmezana i malo soli.

Vatrostalnu posudu u kojoj ćete spremati musaku podmažite uljem,i na dno poredjajte kolutove patlidžana,preko toga stavite fil sa mlevenim mesom,a onda opet kolutove patlidžana i tako redom dok ne utrošite sav materijal.Završite sa kolutovima patlidžana preko kojih ćete sipati spremljen bešamel sos.Pecite u zagrejanoj rerni na 220°C nekih 30 do 40 minuta.

Коментари

Популарни постови