Novogodišnji medenjaci
Svake godine kažem kako neću više da pravim medenjake,jer napravim haos kad dodje ukrašavanje istih,i svake godine ih ipak napravim.Ovaj put sam imala pomoćnika kome sam prepustila taj deo,uz moju malu asistenciju,i ove godine sam prvi put pravila po nešto drugačijem receptu,i mogu vam reći da sam oduševljena.Ukus pravih medenjaka,a i miris.Nema ništa lepše nego kad kuću ispuni miris karanfilića,cimeta,meda...uživanje je kompletno!
Potrebni sastojci za testo :
- 640 gr mekog brašna
- 230 gr šećera u prahu
- 1 vanila (može i aroma vanile)
- 3 jajeta
- 65 gr margarina
- 4 kašike tečnog meda
- 2 kašičice Kotanyi začina za medenjake
- 1 kašičica sode bikarbone
Potrebni sastojci za glazuru :
- 1 belance
- 2 kašike procedjenog soka od limuna
- 250 gr šećera u prahu
Priprema :
Pomešajte sve sastojke za testo,i dobro ga umesite,u početku će vam se činiti da to nije to,jer se testo rasipa i nije toliko kompaktno.Samo imajte strpljenja i što ga duže mesite to je testo bolje za rad.Testo koje ste umesili uvijte u providnu foliju i ostavite u frižideru da prenoći.Sutradan testo podeliti na nekoliko delova i svaki deo razvaljati na 4 mm debljine.Vaditi modlom i redjati u pleh koji ste obložili pek papirom.U zagrejanoj rerni peći ih desetak minuta na 180 °C.Dok su još topli medenjaci,premažite tankim slojem umućenog jajeta i nastavite sa ukrašavanjem.
Za glazuru pomešajte belance i šecer u prahu,tako što prvo malo umutite ručno belance pa dodati ostale sastojke za glazuru.Smesa ne treba da bude ni suviše retka ni suviše gusta.Ako želite da dodate neku boju za kolače,smesu za glazuru podelite u nekoliko činijica i dodajte u svaku po nekoliko kapi željene boje,promešajte lepo da se sve sjedini.Uzmite malo jače kese za zamrzivač,koje ne pucaju lako,napunite glazurama u boji,i makazama isecite vrh,dovoljno je samo malo da odsečete,da bi mogli lepo da šarate.Ostavite da se glazura osuši.
Коментари
Постави коментар