Slani tart sa mocarelom i čeri paradajzom



 Ko je ljubitelj ovakvih slanih tartova,svideće mu se.Ovo je osnovni recept za tart a vi ga možete nadogradjivati,stavljati namirnice koje vi volite,mogućnosti je mnogo.Ja sam se ovaj put opredelila za mocarelu,čeri paradajz i malo mladog luka😊

Potrebno je :

Za koricu :

- 250 gr brašna

- 1 kašičica soli

- 140 gr maslaca

- 2 kašike hladne vode

Za fil :

- 130 gr mocarela sira (vi možete koristiti i neki drugi,na primer kamembert..)

- 100 gr feta sira

- 2 jaja

- 100 do 150 gr čeri paradajza

- 100 gr grčkog jogurta (ako želite može i pavlaka umesto grčkog jogurta)

- malo mladog luka

- malo soli,bosiljak

Postupak :

Testo za tart možete napraviti i dan ranije pa ga ostaviti u frižideru uvijen u providnu foliju.Pomešajte sve sastojke za testo,rukama izmrvite hladan maslac isečen na kocke,i dodajte hladnu vodu,ali ne previše,testo treba da bude čvršće.U početku testo neće biti kompaktno,a kako ga više mesite tako postaje sve bolje za rad.U okrugli pleh koji ste podmazali maslacem,razvucite ravnomerno testo,izbockajte viljuškom,i ostavite u frižideru pola sata da odstoji.Rernu uključite na 180°C,izvadite testo iz frižidera,pokrijte pek papirom i stavite oko 500 gr pasulja ili pirinča,to će biti kao teg koji će pritisnuti testo.Pecite tako 20 minuta,i još 5 minuta bez tega tj pasulja.

Dok se testo peče pripremite fil.Umutite 2 jaja i dodajte grčki jogurt,sipajte malo soli i sve zajedno promešajte.Preko testa sipajte fil od jaja i jogurta,zatim izmrvite feta sir svuda ravnomerno,kao i mocarelu.Naseckajte čeri paradajz na pola i poredjate preko tarta,takodje i naseckani mladi luk rasporedite ravnomerno.Sve to zajedno pecite još 30- 40 minuta dok tart ne bude blago rumen.Sačekajte 15 minuta pre sečenja i služenja 😉

Коментари

Популарни постови