Srpska gibanica
Kažu da prava srpska gibanica treba da bude bogata,masna,puna fila,da kad zagrizeš curi mast niz ruku a brci (ko ih ima😀)budu masni,koliko kora toliko sira...sve sam ispratila osim ovog zadnjeg,smanjila sam količinu masnoće i pored toga je ispala sjajna.Naravno vi sve možete da prilagodite sebi i kako volite😉
Potrebni sastojci :
- 500 gr kora za pitu/gibanicu
- 500 gr sira
- nekoliko kašika kajmaka(slobodno opustite ruku)
- 5 jaja
- šolja jogurta
- ulje
- na vrh noža sode bikarbone
- so
Za premazivanje :
- 100 ml kisele vode
- 20 ml ulja
Umutiti jaja,dodati sir,kajmak,jogurt,malo ulja,sode bikarbone i soli po ukusu.Tepsiju u kojoj pripremate gibanicu premažite mašću ili ako više volite može pek papir.Na dno stavite dve kore,pa preko njih u gomilicama kore,pa preko njih fil.Redjate tako dok ne potrošite sve sastojke,ali ostavite dve kore kojima ćete zatvoriti gibanicu.Kada sve složite,pomešajte kiselu vodu i ulje,i premažite gibanicu.Pecite u zagrejanoj rerni nekih 40-45 minuta dok fino ne porumeni.
Коментари
Постави коментар