Faširane pljeskavice sa sosom od mirodjije i graškom
Ovo je baš bio dobaaaaar ručak!Obzirom na moju veliku želju da spremim nešto baš ukusno i što svi sigurno vole,rezultat je bio sjajan🙂Tražio se i dodatak,a pojelo se za jedan dan.Vrlo jednistavno jelo a ukus fantastičan.Probajte!🙃
Potrebni sastojci :
- 500 gr mlevenog mesa (ja sam koristila juneće meso)
- glavica luka + mladi luk
- 1 jaje
- prezle (ona količina koja je dovoljna da smesa bude kompaktna i da se oblikuju faširane pljeskavice)
- začini :so,biber,slatka aleva paprika,i ja sam stavila začin za suvlaki iz lidla,sve ovo stavljate po ukusu)
- malo praška za pecivo
*ukoliko nemate prezle,možete iskoristiti sredinu starog hleba natopljenog u malo mleka.
Za prilog od graška :
- 450 gr svežeg ili zamrznutog graška
- glavica luka
- kašika brašna,so
Za sos od mirodjije :
- 40 gr putera
- 30 gr brašna
- 500 ml mleka
- kašika parmezana
- so,mirodjija
Priprema :
Glavicu luka i mladi luk što sitnije iseckati.Na malo ulja propržti luk dok ne postane staklast i ne dobije lepu boju.Staviti sa strane da se prohladi.Inače ovu foru sam pokupila od jednog poznatog kuvara,gledajući njegovu emisiju,a poenta ovako pripremljenog luka je u tome što se lepo utopi u smesu,i ne viri iz pljeskavice kao što je to slučaj sa svežim lukom.
U dublju činiju staviti meso,jedno jaje,sve začine,malo prezli,prašak za pecivo i prohladjeni luk.Rukama sve lepo sjediniti da se dobije kompaktna masa od koje mogu da se formiraju pljeskavice.
Pripremljenu smesu ostaviti u frižideru bar sat vremena a idealno je napraviti dan ranije.
Kad smesa odstoji,nauljenim rukama formirati pljeskavice,uvaljati svaku u malo brašna i pržiti u dubokom tiganju na malo ulja,na srednjoj temperaturi.Gotove faširane stavljati na ubrus da se ocede od viška masnoće.
Za pripremu priloga od graška,potrebno je na malo ulja prodinstati glavicu luka,zatim dodati grašak i sve zajedno još malo propržiti mešajući stalno da ne zagori.Dodati malo vode tek da prekrije grašak,smanjiti temperaturu i poklopljeno kuvati dok grašak ne omekša,proveravajući ima li dovoljno tečnosti.Pred kraj otklopiti i pustiti da višak tečnosti ispari,dodati malo brašna i soli,promešati da se sve lepo sjedini i skloniti sa strane.
Za sos od mirodjije,potrebno je u dubljoj šerpici otopiti puter,i dodati brašno,a potom i hladno mleko stalno mešajući da se ne naprave grudvice i dok se sos ne zgusne.Pred kraj dodati kašiku parmezan,so po ukusu kao i mirodjiju.
Коментари
Постави коментар