Musaka od zelja

Kako postajem sve starija tako gledam da olakšam sebi u svakom smislu.Nekada sam imala vremena na pretek,pa sam mogla da se bavim isprobavanjem raznoraznih recepata i onih težih i onih lakših.Uvijala sam i sarmice od zelja,ali sam shvatila da sav moj trud propadne onog trenutka kad se zahvati kašikom,pa ako imate dva reda sarmica onaj donji ispašta i to više nije to 😏zato sada skoro uvek pravim musaku od zelja,dosta jednostavan način slaganja a ukus što je najbitnije isti!😊

Potrebni sastojci :

- 4 do 5 veza zelja

- oko 400 gr mlevenog mesa

- 2 do 3 šaragarepe

- jedna veća glavica crnog luka

- malo praziluka

- so,biber

Za prelivanje musake :

- 4 jaja +1 jaje za fil

- oko 200 ml mleka

Priprema :

Prvo pripremiti zelje.U šerpu sipati vodu sa malo soli i staviti da provri.Zelje oprati i očistiti.Kad je voda provrila,kratko blanširati listove zelja tri do četiri minuta.




Za fil na zagrejanom ulju propržiti sitno seckanu glavicu crnog luka sa iseckanim prazilukom.Dodati mleveno meso i na kockice iseckanu šargarepu.Sve zajedno dinstati dok meso ne dobije lepu braon boju.Na kraju dodati začine po želji so,biber...

U prohladjeni fil staviti jedno umućeno jaje i sve lepo promešati.Vatrostalnu posudu namazati mašću ili uljem i po dnu redjati listove zelja a zatim fil,opet zelje i tako sve dok ne utrošite sav materijal.Na kraju musaku završite sa listovima zelja.Oštrim nožem isecite musaku na veće kocke.




Za preliv umutiti jaja i dodati mleko,a zatim sve lepo preliti preko musake.Inače u poslednje vreme praktikujem da preko musake pospem malo palente,da odličnu hrskavost.Musaku prekriti folijom i peći na nekih 180°C pola sata a zatim otkriti i zapeći.


 

Коментари

Популарни постови