Lenja pita sa jabukama
Nekad baš budem ponosna kako mi nešto ispadne,i što se ukusa tiče a i izgleda,ovaj put ova pita i testo je fantastično!Obožavam starinske recepte,i ovakve kolače koji drže tradiciju...uživajte u pripremi i uspeće vam sigurna sam!
250 g masti
2 žumanca
1 belanac
4-5 kašika šećera
1 mala šoljica mleka
1 prašak za pecivo
brašna onoliko da se zamesi testo koje se ne lepi
Fil:
1 kg nakiselih jabuka
2-3 kašike šećera
3-4 kašike griza
1 kesica cimeta
100 g suvog grožđa
100 g mlevenih badema
1 kašičica praška za pecivo
1 kesica vanile po želji
Priprema
Testo:
Mast i šećer penasto umutiti, u to dodati žumanca i belanac i nastaviti sa mućenjem dok se ne sjedini, dodavati brašno pomešano sa praškom za pecivo, i otprilike na pola dodati šoljicu mleka, pa zatim dodati još brašna dok se ne umesi glatko sjajno testo koje se ne lepi.Dok pripremate fil ostavite testo umotano u folju u frižideru da malo odmori.
Fil: jabuke oljuštiti, narendati i staviti u šerpu da se prodinstaju. Kada omekšaju i masa postane kašasta, ali da ima malo i soka dodati griz, mlevene bademe, suvo groždje, cimet, vanilu i prašak za pecivo, sve izmešati i ostaviti da se malo prohladi.
Za to vreme testo podeliti na dva dela, razvući oklagijom (nemojte se truditi da celu koru u jedan mah položite u testo jer se testo kida) i tako razvučeno testo položiti u pleh veličine 25x30 cm. Testo rukom lepo pritisnuti da kora bude cela, pa preko nje staviti fil od jabuka.
Preko fila opet razvući koru, i iz delova ako ne može cela, rukom malo sjediniti da se pokrije ceo fil (za neravnost ne brinite, prilikom pečenja to se izgladi i staviti da se peče na umerenu vatru oko 45 minura, odnosno kada gornja kora porumeni izvaditi iz rerne. Prohladjeno posuti odozgo šećerom u prahu i seći kocke željene veličine (ja lično volim manje kocke) i služiti.
Коментари
Постави коментар