Prevrnuti kolač sa šljivama
Znam da mi se skoro svaki novi recept svidi,ali ovaj me je oduševio!Toliko ukusan,sočan kolač,dugo nisam probala ovako nešto...prvo sam htela da pravim knedla kolač,kao knedle sa šljivama,jer ih obožavam,a onda slučajno naletim na ovaj recept.Morate probati!
Prevrnuti kolač sa šljivama
Potrebni sastojci :
500-600 gr zrelih šljiva
dve kašike šećera
pola kašičice cimeta
Za testo
2 veća jaja
5 kašika šećera
1 vanil šećer
2 dl jogurta
1 dl ulja
3 kašike griza
5 punih kašika brašna
pola kesice praška za pecivo
i još:
kašika kakaoa
kašika jogurta
Priprema:
Operite šljive i očistite od koštica. Manje presecite na polovine, a ako su velike, na četvrtine. Pospite očišćeno voće šećerom i cimetom, pa dobro promešajte. Ostavite da odstoji desetak minuta.
Okrugli kalup prečnika 24cm obložite papirom za pečenje, pa poređajte voće da pokrije dno.
Umutite jaja sa šećerom, dodajte tečne sastojke, zatim i suve, pa izmešajte lagano, da ujednačite smesu. Napravićete zatim žuto i smeđe testo i to tako što uzmete drugu činiju i u nju stavite polovinu dobijene smese. U drugu smesu prosejte kakao, dodajte i kašiku jogurta, pa dobro izmešajte.
Preko voća lagano prelijte žuto testo, tako da prekrije voće ravnomerno. Zatim prelijte i smeđi deo testa. Stavite u rernu zagrejanu na 190 stepeni, posle 15 minuta smanjite na 180C, nastavite da pečete još 15-ak minuta, zatim rernu isključite i ostavite tako još pet minuta. Prilagodite vreme pečenja svojoj rerni. Izvadite pečeni kolač i ostavite desetak minuta, zatim ga poklopite tanjirom za posluživanje i izvrnite naopako. Skinite papir za pečenje.
Služite kolač tek malo prohlađen, dodajte uz svaku porciju po želji malo šlaga ili sladoleda od vanile.Ja sam stavila sladoled i kombinacija sladoleda i toplog sočnog kolača je fenomenalna!
Neka vam tanjir za posluživanje bude odgovarajuće veličine, kako biste pri prevrtanju izbegli rizik od raspadanja toplog kolača.
Коментари
Постави коментар