Baklava sa jabukom i čokoladom
Nisam bila nešto aktivna ovih dana,priznajem,bavila sam se drugim nekim stvarima,ali nisam zaboravila da ovaj recept podelim sa vama 😊 vidim da su jabuke i poslastice sa njima vrlo aktuelne u poslednje vreme,mada za ovakavu poslasticu uvek je vreme..sočna,puna fila,i preukusna baklava sa jabukama osvojiće vaša srca a i stomake 🥰
Potrebni sastojci :
- 500 gr tankih kora za pitu i baklavu
- 1 kg kiselih jabuka
- 1 kašika šećera
- 1/2 soka od limuna
- 100 gr mlevene plazme
- 100 gr čokolade
- 5 kašika griza
Za sirup :
- 700 gr šećera
- 700 ml vode
- 2 kesice vanilin šećera
I još :
- 250 gr putera (ili margarina)
Priprema :
Jabuke očistiti,izrendati na krupno,i preliti sokom od limuna.Posuti ih kašikom šećera i ostaviti da odstoje 10-ak minuta.Zatim ih dobro,rukom iscediti od viška tečnosti,i staviti u dublju činiju.Dodati griz,mlevenu plazmu i iseckanu čokoladu.Varjačom sve dobro sjediniti.Uzeti jednu koru,presaviti je na pola (sa uže strane).Na početak kore staviti jedan deo fila pa koru čvrsto uviti u rolat.Napravljeni rolat sraviti u pleh koji je obložen pek papirom.Isto tako uraditi i sa ostatkom kora (meni je ispalo 12 rolata).Poredjane rolate iseći na parčiće željene veličine.Margarin ili puter otopiti na srednjoj temperaNisam bila nešto aktivna ovih dana,priznajem,bavila sam se drugim nekim stvarima,ali nisam zaboravila da ovaj recept podelim sa vama 😊 vidim da su jabuke i poslastice sa njima vrlo aktuelne u poslednje vreme,mada za ovakavu poslasticu uvek je vreme..sočna,puna fila,i preukusna baklava sa jabukama osvojiće vaša srca a i stomake 🥰
#baklava#jabuke#čokolada#domaće#slatko#ukusno#carolijakuhinjeporodicetintor🥰
Baklava sa jabukama i čokoladom
Potrebni sastojci :
- 500 gr tankih kora za pitu i baklavu
- 1 kg kiselih jabuka
- 1 kašika šećera
- 1/2 soka od limuna
- 100 gr mlevene plazme
- 100 gr čokolade
- 5 kašika griza
Za sirup :
- 700 gr šećera
- 700 ml vode
- 2 kesice vanilin šećera
I još :
- 250 gr putera (ili margarina)
Priprema :
Jabuke očistiti,izrendati na krupno,i preliti sokom od limuna.Posuti ih kašikom šećera i ostaviti da odstoje 10-ak minuta.Zatim ih dobro,rukom iscediti od viška tečnosti,i staviti u dublju činiju.Dodati griz,mlevenu plazmu i iseckanu čokoladu.Varjačom sve dobro sjediniti.Uzeti jednu koru,presaviti je na pola (sa uže strane).Na početak kore staviti jedan deo fila pa koru čvrsto uviti u rolat.Napravljeni rolat sraviti u pleh koji je obložen pek papirom.Isto tako uraditi i sa ostatkom kora (meni je ispalo 12 rolata).Poredjane rolate iseći na parčiće željene veličine.
Margarin ili puter otopiti na srednjoj temperaturi i prelivati kašikom isečenu baklavu.Staviti da se peče u zagrejanu rernu na 170 °C.Pečenu baklavu izvaditi iz rerne i osraviti da se ohladi.
Za pripremu sirupa potrebno je da u dubljoj posudi stavite šećer i vodu da provri.Kada provri smanjiti na nižu temperaturu,kod mene je to bilo 4 od 9.Posle 15 minuta skloniti sirup sa šporeta,dodati vanilin šećer i preliti vruć sirup preko ohladjene baklave.Ostaviti da baklava upije sirup,verujte mi najbolja je kad se pripremi dan ranije,toliko je sočna i ukusna,da ćete se iznenaditi ukusom.Što duže stoji sve je bolja,ako je to naravno moguće 😁ali ko će izdržati?turi i prelivati kašikom isečenu baklavu.Staviti da se peče u zagrejanu rernu na 170 °C.Pečenu baklavu izvaditi iz rerne i osraviti da se ohladi.
Za pripremu sirupa potrebno je da u dubljoj posudi stavite šećer i vodu da provri.Kada provri smanjiti na nižu temperaturu,kod mene je to bilo 4 od 9.Posle 15 minuta skloniti sirup sa šporeta,dodati vanilin šećer i preliti vruć sirup preko ohladjene baklave.Ostaviti da baklava upije sirup,verujte mi najbolja je kad se pripremi dan ranije,toliko je sočna i ukusna,da ćete se iznenaditi ukusom.Što duže stoji sve je bolja,ako je to naravno moguće 😁ali ko će izdržati?
Коментари
Постави коментар