Hleb iz šerpe
Šta reći o ovom hlebu,osim da sam 100% sigurna da će apsolutno svakome uspeti,čak i onome ko nikad do sad nije pravio ništa slično!Ono što je najbolje kod ovog hleba jeste što uopšte ne treba da se mesi,peče se u šerpi sa poklopcem,a rezultat je divan mekan hleb sa hrskavom koricom..za ovaj legendarni hleb i njegov recept zaslužan je niko drugi nego @prokuvaj 🥰 obzirom da nisam imala neku dublju šerpu sa poklopcem koja može u rernu,pekla sam ga u pekaču pa je ispao malo tanji.Ma kakvu god šerpu imali,hleb će biti božanstven,verujte mi.
Potrebni sastojci :
- 670 gr brašna tip 400
- 550 ml tople vode (200 ml odvojite za kvasac)
- 2 kašičice soli
- 1 kašičica šećera
- 1 kesica suvog kvasca (ili dupla mera svežeg)
Priprema :
U 200 ml tople vode stavite šećer i kvasac i ostavite 10 ak minuta da nadodje.Kada kvasac nadodje dodati ga mešavini brašna i soli i dobro promešajte kašikom.Ostavite oko 45 minuta da se testo udvostruči.Šerpu u kojoj ćete peći hleb zagrejte u rerni,a zatim nadošlo testo istresite u zagrejanu šerpu obloženu pek papirom.Poklopite šerpu i pecite na 250 °C 30 minuta.Nakon tog vremena,skinite poklopac i pecite još nekih 15 minuta na istoj temperaturi.
Коментари
Постави коментар