Šarena pita
Nisam mogla ni da pretpostavim da kombinacija maka i višanja može da bude ovako dobra!!!Ova pita je tako sočna,ukusna,i pre svega izdašna.Ja sam recept pronašla kod @od.slatkoga.sladje ,ali sam ga malo izmenila.Kod nje možete pronaći originalan recept.😊
Potrebni sastojci za premazivanje kora :
- 3 jaja
- 3 dl šećera
- 3 dl griza
- 2 dl ulja
- 4 dl jogurta
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
Potrebni sastojci za nadev :
- 200 gr mlevenog maka
- 600 gr višanja
- 200 gr mlevenih badema (po originalu idu orasi)
Potrebni sastojci za preliv :
- 2 čaše šećera
- 3 čaše vode
I još :
- pakovanje kora za pitu
- 4 kašike kisele pavlake
Priprema :
Prvo pripremiti fil za premazivanje kora.Penasto umutiti jaja sa šećerom,zatim dodati ulje i jogurt,a potom griz,prašak za pecivo i vanilin šećer.Pre nego što krenete da premazujete kore,prebrojte koliko imate.Ja sam imala 12 kora,tako da sam odvojila po 3 kore koje su išle izmedju nadeva.U pleh od rerne koji je obložen pek papirom,staviti prvu koru,premazati je filom od jaja,zatim ide druga kora,opet fil od jaja,i treća kora i na nju rasporediti mleveni mak i nakapati preko smesom od jaja.Zatim opet jedna kora koja se premaže filom od jaja,druga kora i fil od jaja,na treću koru višnje i opet nakapati malo preko višanja fil od jaja.Isto tako uradite i sa ostale tri kore,izmedju kojih ide fil od jaja i na treću staviti mlevene bademe i isto nakapati fil od jaja.
Ostaće vam još tri kore,koje se takodje premazuju filom od jaja,osim poslednje.Poslednju koru premazati sa 4 kašike kisele pavlake,i celu pitu iseći na kocke.Peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta.Hladnu pitu preliti vrućim prelivom (potrebno je samo vodu i šećer prokuvati nekoliko minuta).
Коментари
Постави коментар