Vasina torta

 

Ne znam kako ali nikad nisam imala priliku da probam Vasinu tortu,ali sam znala da će to biti poslastica koja će zauzeti mesto medju top tri slatkiša što se mene tiče..malo sam guglala kako je ustvari nastala Vasina torta,i prema legendi nastala je u Paraćinu,i nosi naziv po Vasi Čokrljanu,koji je imao ženu Jelenu.Ona je imala rizičnu trudnoću,a Vasa ju je odveo u Beč,i pronašao najbolje lekare koji su spasili i nju i bebu.Zahvalna tašta,osmislila je ovu sofisticiranu tortu u Vasinu čast!😊Bila sam malo skeptična da li će uspeti,ali @marija je dala tako dobar recept,da sam prezadovoljna kako je ispala!Ukus je neprevazidjen!Ovaj predivan stalak je @slatkadomacica.shop


Potrebni sastojci za koru :


- 4 jaja

- 4 kašike šećera 

- 1 kašika brašna 

- 8 kašika mlevenih oraha

- sok jedne manje pomorandže


Priprema kore :


Umutiti belanca sa šećerom u čvrst sneg pa dodati jedno po jedno žumance,sve sjediniti i ručno umešati brašno i mlevene orahe.Peći u zagrejanoj rerni na 180 °C 25 do 30 minuta.Koru ohladiti,izvaditi iz kalupa i natopiti sokom od jedne manje pomorandže.



Potrebni sastojci za fil :


- 125 ml mleka

- 4 kašike šećera

- 200 gr mlevenih oraha

- 80 gr crne čokolade

- sok i korica jedne pomorandže


I još :


- 4 žumanca

- 4 kašike šećera

- 1 vanilin šećer

- 150 gr putera


Priprema fila :


Mleko zagrejati sa šećerom pa dodati mlevene orahe,zatim i čokoladu,sve lepo sjediniti.Kada se prohladi dodati sok i koricu jedne pomorandže.Zatim penasto umutiti žumanca sa šećerom i vanilin šećerom pa prokuvati na pari nekih 10 ak minuta.Prekriti folijom i ohladiti.Puter umutiti penasto pa spojiti sa žumancima a zatim dodati fil od oraha.Na ohladjenu koru sipati fil od oraha i čokolade i staviti da se stegne (stavite kalup pre nego što sipate fil na koru).


Potrebni sastojci za šne :


- 250 gr šećera

- 150 ml vode

- sok 1/2 limuna

- 4 belanca


Priprema :


Šećer kuvati sa vodom nekih 20 ak minuta dok se ne dobije sirup.Čvrsto umutiti belnaca pa u tankom mlazu dodavati vruć sirup.Mutiti mikserom 10 ak minuta dok ne postane čvrsto i sjajno.

Šne premazati preko fila i ukrasiti mlevenim orasima po želji.Tortu dobro rashladiti,pa tankim nožem tortu polako odvojiti od kalupa i još malo dekorisati.




Коментари

Популарни постови